Dagens kommentar Les flere ...


 • november

  07

  torsdag kl. 09:13

  Globalt var aksjemarkedet litt opp i går, men for øyeblikket er Asiatiske børser blandet og amerikanske futures er marginalt ned. Den mer avventende stemningen i markedet skyldes nok at signeringen av handelsavtalen mellom Kina og USA er utsatt igjen. Partene drøfter fortsatt innholdet av avtalen samt hvor toppmøtet mellom Xi og Trump skal holdes. I Kina ble flere dømt i går for smugling av Fentanyl til USA – et opioid som Trump ønsker at Kina skal slå ned på – noe som kan føre til at kineserne får litt «goodwill» i samtalene. Ellers falt oljeprisen med hele 1,2% etter at det ble klart at OPEC+ landene ikke kommer til å redusere produksjonen ytterligere. I skrivende stund koster et fat Brent olje 61,7 USD mens EURNOK er på 10,12.

  I motsetning til utlandet hvor industrien er blitt svekket har industriproduksjonen her hjemme vokst ganske bra det siste året. Etter svært god vekst over sommeren korrigerte produksjonen i august ned med 1,1%. Men for september kom veksten inn på   på 0,8% m/m. Industriproduksjonen vokser fortsatt nokså bra, delvis på grunn av sterk vekst i oljeinvesteringer samt en svak krone som gjør norsk industri mer konkurransedyktig. Det borger for at trenden vil peke oppover.

  Det er bredt ventet at Bank of England holder renten uendret i dag. BoE vil fortsette å være i «ventemodus» fram til det er noe mer klarhet rundt Brexit. Når det sies så tror markedet at BoE vil være mer duete enn tidligere gitt den vedvarende usikkerheten. Man blir derfor ikke overrasket om BoE kommer med noe lavere inflasjon- og vekstanslag.

  Tyske industriordre steg i september – for første gang på tre måneder – med hele 1,3% m/m, noe som var langt bedre enn ventet (0,1%). Økningen skyldes høyere etterspørsel for kapital- og konsumvarer, med en særlig løft fra utenlandsk etterspørsel. Gårsdagens ordretall gir et håp at det verste er forbi for tysk industriproduksjon.

  Europeiske detaljhandelstall økte med hele 3,1% å/å i september, som var mye sterkere enn ventet. Tallene er volatile måned-til-måned og når vi ser over en lengere periode har detaljhandelen holdt seg velig bra oppe. Hovedbildet er dermed uendret; forbrukerne bidrar med deres konsum til å støtte opp økonomien i eurosonen