Dagens kommentar Les flere ...


 • september

  17

  tirsdag kl. 08:16

  Oppbremsingen i den kinesiske økonomien forsterket seg i august. Veksten i industriproduksjonen endte på sitt svakeste nivå på nesten 17 og et halvt år. Virkningen av handelskonflikten med USA og en stadig svakere innenlandsk etterspørsel er med andre ord i ferd med å sette fotavtrykk i økonomien. Detaljhandelen og investeringstakten falt også tilbake ifølge data som ble sluppet i går. Det kan bety at myndighetene kutter rentene for første gang på over tre år for å hindre en videre nedgang. Til tross for en rekke stimuleringspakker som har blitt lansert siden i fjor, har den kinesiske økonomien fortsatt problemer med å stabilisere seg, og flere analytikere mener Beijing må dytte ut flere stimuleringspakker for å hindre en ytterligere nedgang. Uansett, veksten i industriproduksjonen falt til 4,4 prosent i august fra samme periode i fjor.

  Norge: «I august 2019 utgjorde eksporten av varer 65,7 milliarder kroner, 24,4 prosent mindre enn i samme måned i fjor. Nedgangen er hovedsakelig drevet av lavere olje- og gasseksport.

  Verdien av naturgasseksporten på 10,1 milliarder kroner har ikke vært lavere siden september 2016 viser statistikken over utenrikshandelen med varer.

  Vareimporten økte med 4,6 prosent til 59,0 milliarder kroner i august. Dette ga et handelsoverskudd 6,7 milliarder kroner, hele 78,1 prosent lavere enn for tolv måneder siden. Det ble eksportert råolje for 18,0 milliarder kroner i august, 22,2 prosent mindre enn i samme måned året før. Oljeprisen i august er den laveste siden januar i år, og beløp seg til 509 kroner fatet. Dette er 91 kroner mindre enn for 12 måneder siden. Antall eksporterte fat endte på 35,5 millioner, en nedgang på 8,2 prosent fra i fjor.

  Naturgasseksporten ble redusert med hele 54,4 prosent til 10,1 milliarder kroner i august. Nedgangen skyldes lavere priser og volum. Det ble utført 7,5 milliarder standard kubikkmeter naturgass i gassform, 20,8 prosent mindre enn i august i fjor.» (Kilde: ssb.no)